Odinioara fala meleagurilor, element heraldic principal al Moldovei, subiectul unuia dintre cele mai vechi, cele mai rare si cele mai scumpe timbre, animal pe care odata era o onoare sa-l vanezi(ceea ce a avut efectul pervers de a-i deveni fatal ca specie), acum monument al naturii, protejat prin lege, reimportat la noi in tara prin anii '50 si subiect al luptei unor oameni extrem de pasionati si sufletisti pentru a-l salva de la disparitie, ZIMBRUL (Bison bonasus L.,1758) este acum de gasit la noi in 4 rezervatii: Hateg, Vanatori (jud. Neamt), Bucsani(jud.Dambovita0 si Vama Buzaului (jud. Brasov).
Este, de asemenea, un element de legenda care m-a fascinat inca din frageda copilarie, cand mi se citeau povesti cu Dragos, Bogdan si Stefan cel Mare .(Ultimul dintre acestia, desi nu prea cred ca a fost si "sfant", era "mic la stat" ca si boc , dar sigur avea ceea ce se numeste in argoul englez "balls", ceea ce boc NU! ...)
Am vizitat duminica trecuta (06.06.2010) crescatoria de la Bucsani, numita si "Neagra" deoarece cele 167 de hectare apartin in majoritate unei paduri seculare de stejar care poarta numele de "Padurea Neagra".
Infiintata prin 1963, scopul acestei crescatorii este , pe langa perpetuarea si salvarea de la disparitie a acestui nobil animal si cercetarea in ceea ce priveste posibilitatile de aclimatizare in zona de campie inalta ("piemont alpin") de la latitudinea noastra geografica .
Zimbraria de la Bucsani are , la ora actuala, cel mai mare "septel" - 36 de exemplare care traiesc in stare de semi-libertate pe o suprafata generoasa (densitatea optima fiind de 1 animal pe 5 ha de teren).
De toate cele necesare animalelor se ocupa o mana de oameni pasionati si inimosi, modesti, dar hotarati.
Locul nu e foarte mediatizat - pe tot drumul exista doar 2 (doua) indicatoare, si acelea abia in proximitatea imediata- dar inca nu m-am hotarat daca sa spun ca e rau, sau, dimpotriva, ca e bine ... Inclin mai mult spre a doua varianta , intrucat ma ingrozeste o imagine cu indivizi galagiosi ascultand muzica la max., scuipand seminte in stanga si in dreapta(ca sa poata regasi drumul la intoarcere), aruncand tot felul de ambalaje nebiodegradabile in stanga si-n dreapta si punand imediat de un gratar in inima padurii si care ar lua cu asalt acest adevarat sanctuar natural !
Dar, daca NU faceti parte din aceasta categorie, va recomand din suflet sa le faceti o vizita lui "Romica", "Rotaru" si celorlalti 34 de Zimbri de la Bucsani !
Iata-i, in toata splendoarea lor:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu